צילחות הוא הצגת מזון באופן מעורר תיאבון שירשים את הסועדים. למדו את יסודות הצילחות, שיטות צילחות אסיאתי וטיפים שיעוררו בכם השראה לצילחות יצירתי משלכם.

חמשת המרכיבים הבסיסיים לצילחות

  • צרו מסגרת - התחילו עם שרטוטים וציורים כדי להציג בצורה ויזואלית את הצלחת. שאבו השראה מתמונה או מחפץ. הרכיבו צלחת "תרגול" כדי לעבוד על מימוש הרעיון 

  • שמרו על פשטות - בחרו מרכיב אחד שבו תתמקדו והשתמשו במרחב כדי לפשט את הפרזנטציה. חוסר סדר מסיח את הדעת מהאלמנטים המרכזיים של המנה ועשוי לבלבל את הסועדים שלא ידעו במה להתמקד

  • אזנו את המנה - שחקו עם צבעים, צורות, מרקמים כדי להבטיח שהסועדים אינם מוצפים. הפרזנטציה אינה צריכה להשתלט על הטעם והפונקציה

  • השתמשו בגודל מנה מתאים- ודאו ששמתם כמות נכונה של מרכיבים וכי הצלחת משלימה את המנה, והיא אינה גדולה או קטנה מדי. מצאו את היחס הנכון בין חלבון, פחממות וירקות כדי ליצור ארוחה מאוזנת מבחינה תזונתית

  • הדגישו את המרכיב המרכזי  - ודאו שהמרכיב העיקרי בולט ושימו לב למרכיבים "התומכים", כלומר אלמנטים אחרים על הצלחת כגון עיטורים, רטבים וגם הצלחת עצמה 

3 קבוצות מזון

שיטת הצילחות הקלאסית משתמשת בשלושה פריטי מזון בסיסיים של פחמימות, ירקות ומרכיב עיקרי (חלבון) בסידור ספציפי. ניתן להמחיש צילחות קלאסי בצורה פשוטה אם חושבים על הצלחת כעל שעון.

  • מרכיב עיקרי: בין השעה 3 לשעה 9

  • פחמימות: בין השעה 9 לשעה 11

  • ירקות: בין השעה 11 לשעה 3

מנות שרינג (sharing) נפוצות במיוחד במטבח האסיאתי. אמנם קשה לצלחת אותן, אבל עדיין ניתן להשתמש בעיטורים אסתטיים ובקערות או כלים מעניינים, כגון קדירות אידוי, סלסלות דים סאם ואפילו עלי בננה לשדרוג ההגשה.

מתכון שרינג

טריו באו

שלוש לחמניות באו: במילוי שפונדרה ברוטב שזיפים וספייסי מיו, במילוי חזה עוף ברוטב פאד תאי ובמילוי קבב אסייתי

לצפייה במתכון

רטבים צרו דגשים בצורת נקודות בצד הצלחת או משיכה בצד אחד של הצלחת. כאשר מניחים את הרוטב, יש לשפוך או לטפטף קלות או על הצלחת, המנה או מתחתיה.

עיטורים משמשים להדגשה והם נועדו לרענן את המנה או להבליט את צבע המרכיב העיקרי. מטרתם לשפר את מראה המנה ולהתאים לטעמים של המנה, ולא להשתלט על הצלחת. להלן מספר הנחיות לשימוש בעיטורים:

  • אל תערמו עיטורים בפינה אחת של הצלחת
  • הוסיפו מעט צבע וצורה על ידי סידור העיטורים סביב המרכיב העיקרי
  • על העיטורים להיות אכילים, לכן הימנעו משימוש בפטרוזיליה, קליפת לימון, מקלות קינמון או עשבי תבלין שלא ניתן לאכול
  • יש להניח עיטורים במהירות כדי להבטיח שהמזון יגיע חם לשולחן